Τρίτη 25 Μαΐου 2010

USA ' 94


Πάμε να θυμηθούμε τι έγινε στο Μουντιάλ του 1994 που έγινε στις Η.Π.Α και ο βασιλιάς των σπόρ έκανε την εμφάνισή του σε ένα κοινό όχι τόσο εξοικειωμένο μαζί του.


Η πρεμιέρα έγινε 17 Ιουνίου σε μια διοργάνωση που συμμετείχαν 24 εθνικές ομάδες. Συνολικά έγιναν 52 αγώνες σε 9 διαφορετικά γήπεδα και σημειώθηκαν 141 γκολ. Νικήτρια αναδείχθηκε η εθνική ομάδα της Βραζιλίας όπου νίκησε στα πέναλτυ την Ιταλία στις 17 Ιουλίου, μετά από ένα μάτς που έληξε 0-0 στην κανονική του διάρκεια.


Μεγάλοι πρωταγωνηστές εκείνου του Μουντιάλ ήταν ο Χρίστο Στόϊτσκοφ και o Όλεγκ Σαλένκο που αναδείχτηκαν πρώτοι σκόρερ με έξι γκολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαλένκο πέτυχε τα 5 από τα 6 γκολ σε έναν αγώνα, και πιο συγκεκριμένα στο 6-1 της Ρωσίας κόντρα στο Καμερούν.



Από την άλλη πλευρά ο Χρίστο Στόϊτσκοφ πήρε από το χέρι την Βουλγαρία και με σημαντικά γκολ την οδήγησε μέχρι τους τέσσερις της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικός ήταν ο αγώνας με την Γερμανία στους 8 όπου με γκολ δικό του και του Λέκοφ οι Βούλγαροι προκρίθηκαν στους 4 του τουρνουά.




Άλλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έλαψαν στη Αμερική το 1994 ήταν ο Ρομάριο, με τον Μπεμπέτο και τον Λεονάρντο όπου οδήγησαν στην κορυφή την Βραζιλία. Ο Ρομάριο μετά το τέλος του τουρνουά ψησίστηκε ως ο πολυτιμότερος παιχτης.


Ένα σημαντικό στοιχείο για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν η παρουσία της εθνικής μας ομάδας για πρώτη φορά στα τελικά ενός Μουντιάλ. Βέβαια η παρουσία της εθνικής μας ήταν κάκιστη καθώς έχασε 4-0 από Αργεντινή και Βουλγαρία και 2-0 από την Νιγηρία. Τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να λέμε σαν παρηγοριά είναι ότι ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πέτυχε το τελευταίο του γκολ σε παγκόσμιο κύπελλο κόντρα στην εθνική μας ομάδα. Bέβαια μετά άρχισαν οι περιπέτεις για τον Ντιέγκο με τα αντι-ντόπινγκ τέστ και δεν νομίζω ότι ήταν γούρικο αυτό το γκολ για αυτόν.




Πάμε τώρα να δούμε τα ημιτελικά της διοργάνωσης...


Στους 4 έφτασαν δύο παραδοσιακές σχολές ποδοσφαίρου, η Βραζιλία και η Ιταλία, αλλά και δύο μεγάλες εκπλήξεις, η Βουλγαρία και η Σουηδία.


Στον πρώτο ημιτελικό, που έγινε στο Τζάϊαντς Στάντιουμ, κοντραρίστηκε η Ιταλία με την Βουλγαρία. Νικητές αναδείχτηκαν οι Ιταλοί με δύο γκολ του Ρ.Μπάτζιο, ενώ οι Βούλγαροι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με ένα πέναλτυ του Στόϊτσκοφ.




Στον άλλο ημιτελικό, που έγινε στο Ρόουζ Μπολ, η Βραζιλία κατάφερε να κάμψει με δυσκολία την αντίσταση των Σουηδών με ένα γκολ του Ρομάριο δέκα λεπτά πριν λήξει ο αγώνας.




Στον μικρό τελικό η Σουηδία κέρδισε με το εμφατικό 4-0 την Βουλγαρία και σίγουρα πήρε μια παρηγοριά αφού ήταν μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό.


Στις 17 Ιουλίου του 1994 στην Καλιφόρνια (Ρόουζ Μπολ) έγινε ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στην Βραζιλία και την Ιταλία. Εκεί οι δύο ομάδες δεν ανοίχτηκαν πάρα πολύ καθώς δεν ήθελαν να ρισκάρουν και προτίμησαν να κινηθούν σε αργό τέμπο κρατώντας το μηδέν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρθει η παράταση και μετά τα πέναλτυ.


Στα πέναλτυ διαδραματίσηκε μια από τις πιο δυνατές στιγμές σε παγκόσμια κύπελλα. Ο Ρ.Μπάτζιο, που ήταν ο πρωταγωνιστής της Ιταλίας και σίγουρα αν οι Ιταλοί κατακτούσαν το κύπελλο θα το ώφειλαν σε τεράστιο βαθμό σε αυτόν, έχασε το καθοριστικό πέναλτυ και ουσιαστικά έκαψε την ομάδα του. Αυτό το πέναλτυ στιγμάτησε την καριέρα του Μπάτζιο και από τότε τον "κυνηγούσε" για καιρό η εικονά του χαμένου πέναλτυ, που έγινε μέχρι και διαφημιστικό σποτ.


Έτσι η εθνική ομάδα της Βραζιλίας κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο για τέταρτη φορά και ο Ντούνγκα, ο σημερινός προπονητής και τότε αρχηγός της Σελεσάο, σήκωσε στο ουρανό της Καλιφόρνια το βαρύτιμο τρόπαιο.

3 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Από το προηγούμενο θυμάμαι ελάχιστα. Λίγο Ιταλία, λίγο Σκιλάτσι.Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο μουντιάλ που θυμάμαι. Ισως επειδή έπαιζε η Ελλάδα. Το γνωστό σύστημα 4-4-2. Χαχαχα.

Κουβανός είπε...

Egw to thimamai polu amidra auto to moundial...To moundial pou thimamai para polu kala einai auto tis Gallias!

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν μέσα στο παιχνίδι με την Αργεντινή. Είχαμε τη στεναχώρια μας που δεν προλάβαμε να καθίσουμε στις θέσεις μας και είχαμε ήδη αρπάξει το πρώτο μπαλάκι, είχα και έναν αμέρικάνο να με ρωτάει γιατί φωνάζουμε Ελλάς Ελλάς και δεν φωνάζουμε Greece. Άσε που σε όλες τις φωτογραφίες που έχω βγάλει έχω μπάστακα δίπλα στον Μαραντόνα και τον Γιώτη (Τσαλουχίδης)