Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ITALIA ' 90

Πάμε να θυμηθούμε τι έγινε από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 8 Ιουλίου το 1990 στο Μουντιάλ που διοργανώθηκε στην Ιταλία.

Στο τουρνουά αυτό έγιναν συνολικά 52 αγώνες σε 12 γήπεδα. Ο τελικός έγινε στο Ολίμπικο της Ρώμης και βρήκε νικήτρια την εθνική ομάδα της Γερμανίας με 1-0 κόντρα στην Αργεντινή του Μαραντόνα.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του τουρνουά αυτού είναι ότι σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ τερμάτων, καθώς σημειώθηκαν 115 γκολ. Επίσης ένα άλλο αρνητικό στατιστικό στοιχείο για αυτό το τουρνουά είναι ότι είχαμε 16 κόκκινες κάρτες.

Στην Ιταλία όμως εκείνο το καλοκαίρι, πέρα από τα αρνητικά ρεκόρ που σημειώθηκαν, παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο και διαδραματίστηκαν στιγμές που έμειναν στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ένα από τα πρόσωπα που αναδείχθηκε σε εκείνο το Μουντιάλ και έγραψε την δικιά του χρυσή σελίδα στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων ήταν ο 38χρονος Ροζέ Μιλλά, όπου με τα 4 γκολ που πέτυχε οδήγησε την εθνική ομάδα του Καμερούν για πρώτη φορά στους 8 του θεσμού.




Επίσης είχαμε κλασσικούς αγώνες ανάμεσα σε παραδοσιακά αντίπαλες σχολές ποδοσφαίρου, όπως αυτός ανάμεσα στην Αργεντινή και την Βραζιλία για την φάση των 8, όπου η Αργεντινή πήρε την πρόκριση χάρη σε ένα γκολ του Κανίγια μετά από εκπληκτική ασίστ του Μαραντόνα.




Πρώτος σκόρερ του Ιτάλια ' 90 ήταν ο επιθετικός της εθνικής ομάδας της Ιταλίας, ο Σαλβατόρε Σκιλάτσι, ο οποίος ψηφίστικε και ως ο καλύτερος παίχτης του τουρνουά. Ο Σκιλάτσι πέτυχε 6 γκολ και οδήγησε την Σκουάτρα Ατζούρα μέχρι την τρίτη θέση.

Στα ημιτελικά της διοργάνωσης έφτασε η κάτοχος του τροπαίου Αργεντινή, η φιναλιστ του προηγούμενου Μουντιάλ Γερμανία, η διοργανώτρια Ιταλία και η Αγγλία. Τα ζευγάρια ήταν Ιταλία εναντίον Αργεντινής και Γερμανία εναντίον Αγγλίας.

Ο ημιτελικός ανάμεσα στην Ιταλία και στην Αργεντινή έγινε στο "σπίτι" του Μαραντόνα, στην Νάπολη. Την πρόκριση την πήραν οι Αργεντίνοι στα πέναλτυ αφού το κανονικό μάτς έληξε ισόπαλο με 1-1. Οι ναπολιτάνοι πριν το παιχνίδι υποδέχτηκαν θερμά την Αργεντινή, λόγω Μαραντόνα, αλλά μετά το αποκλεισμό τους στράφηκαν εναντίον του Ντιέγκο και χαρακτηριστική στιγμή ήταν η γιούχα προς την εθνική Αργεντινής στον τελικό.

Την ίδια μοίρα είχε και ο άλλος ημιτελικός ανάμεσα στην Γερμανία και την Αγγλία, όπου διεξήχθει στο Τορίνο, αφού κρίθηκε στα πέναλτυ μετά από το ισόπαλο 1-1. Την πρόκριση πήραν οι γερμανοί και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο τελικός να είναι ριπίτ του προηγούμενου Μουντιάλ στο Μεξικό, όπου και εκεί αναμετρήθηκαν η Αργεντινή με την Γερμανία με νικητές τους λατινοαμερικάνους.

Ο τελικός έγινε στο Ολίμπικο της Ρώμης και κρίθηκε από ένα αμφισβητούμενου πέναλτυ που καταλογήστηκε, λίγο πριν λήξει η κανονική διάρκεια, υπέρ των γερμανών. Το πεναλτυ το έκανε γκολ ο Μπρέμε και έστεψε για τρίτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια την Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: